Muna vai kana, kumpi tuli ensin – vaativatko ohjelmistokehittäjät työskentelyään tukevaa yrityskulttuuria vai alkoivatko yritykset monistaa ohjelmistokehityksessä hyväksi todettua muillakin organisaation saroilla? Digitalisaation yhteydessä puhutaan usein uudesta organisaatiokulttuurista, jonka tienraivaaja on HR. Miten se liittyy koodaamiseen?

1. Itseohjautuvuus

Ohjelmistokehityksen yksi tunnetuimpia työskentelymenetelmiä scrum, perustuu itseohjautuviin tiimeihin. Mikä on tulevaisuuden työelämässä yksi tärkeimmäksi tunnistettu HR-kentän haaste? Itseohjautuvien yksilöiden tukeminen ja heidän työnsä mahdollistaminen.

2. Lean ja ketteryys

Alun alkujaan autoteollisuudesta tuttu yksinkertaistaminen ja hukan poisto. Ohjelmistotuotannossa pyritään pääsemään mahdollisimman helpolla (=tekemään nopeasti luettavaa ja kätevästi ylläpidettävää koodia). HR:kin haluaa osansa tästä ja monessa yrityksessä on alettu yksinkertaistaa HR-prosesseja, jopa karsia niitä.

3. Kokeilukulttuuri

Ohjelmistokehityksessä on aina tehty protoja ja annettu projektitiimeille valtuus kehittää sitä minkä he hyväksi kokevat. HR:ssäkin on alettu kokeilla. Jopa organisaatioista hierarkisimmat ovat lähteneet pilotoimaan uusia toimintatapoja kuten sairauspoissaoloa esimiehen luvalla tai etätyöskentelyä.

4. Avoimuus

Ohjelmistokehityksessä käytettäviä menetelmiä on mm. jo aiemmin mainittu scrum, johon kuuluu seisten pidettävät pikapalaverit, joissa käydään läpi koko tiimin päivän tehtävät; ja pitkin päivää päivittyvä Kanban, jonka avulla tuodaan yhdelle seinälle näkyviin projektin eri vaiheiden eteneminen. HR yrittää ajaa avoimempaa kulttuuria organisaatioihin – lisätään läpinäkyvyyttä ja tiedonjakoa, vähennetään hierarkiaa. Viimeistään GDPR takaa sen, että jokaiselle meistä kerrotaan avoimesti mitä tietoja juuri sinusta on tallennettu eri järjestelmiin.

5. Jatkuva palaute

Ohjelmistokehityksessä kriittistä on jatkuva testaaminen eli virheiden hakeminen tehdystä työstä ja tätä kautta palautteen saaminen työn onnistumisesta. Monien HR-mittareidenkin sykliä on pyritty tihentämään viimeaikoina – parin vuoden välein tehtävän henkilöstötutkimuksen sijaan tehdään pieniä pulsseja kvartaaleittain tai kuukausittain; kerran vuodessa pidettävät kehityskeskustelut on saatettu jakaa kerran kuussa pidettäväksi esimiehen ja työntekijän välisiksi kuulumisten vaihdoksi, jossa katsotaan miten tavoitteiden saavuttaminen etenee.

Digitalisaation yhteydessä puhutaan usein uudesta organisaatiokulttuurista, jonka tienraivaaja on HR.

Maailma muuttuu ja HR:n on pysyttävä sen mukana. Jo Charles Darwin sen sanoi 1800 –luvulla:

”It’s not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but the one most responsive to change”.
– Charles Darwin, 1809.

Miten itseohjautuvuutta johdetaan käytännössä? Oman näkemyksensä teemaan jakaa suomalaisen pörssiyhtiön, Elisan, IT+C -palveluista vastaava johtaja Helena Nousiainen HR4:n työelämäradiossa.

Kuuntele jakso!

 

Heräsikö sinulle aiheeseen liittyen kysymyksiä? Voimmeko olla avuksi? Jätä yhteydenottopyyntö täyttämällä oheinen lomake ja asiantuntijamme ottavat sinuun yhteyttä.

HR4 Group ja sen tytäryhtiöt käsittelevät henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voivat olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.