Tänäkin kesänä mökeillä, terasseilla ja puutarhoissa on nautittu ”kesäkeittoa” muualtakin kuin soppakattilasta. Tulokset näkyvät työpaikoilla, kodeista puhumattakaan. Kesän juhlakausi on monesti alkanut viimeistään vappuna kevään kunniaksi kilisteltäessä, ja siitä se sitten monella on lähtenyt mopo pikkuhiljaa keulimaan. Lomallahan on aina syytä juhlaan! Eikä siihen sitä lomaakaan aina tarvita.

Työpaikoille on loppukesästä alkanut palailla enemmän tai vähemmän vapisevia kollegoja lomaputken päätteeksi, osa jättää saapumatta. Eikä pelkkä vapinakaan aina riitä, valitettavasti joskus joudutaan poliisia tai ainakin vartijaa pyytämään apuun. Tai menemään testaukseen työterveyteen heti aamun alkajaisiksi. Näistä tapauksista olemme saaneet lukea lehtien palstoilta lähes päivittäin. Mitä tässä voi tehdä? Onko ainoa neuvo lopettaa alkoholitarjoilut työpaikan juhlissa ja yritystilaisuuksissa ja korvata ne omenamehulla, kuten taannoinen pääministerimme? Ja olla aina tilaisuuden tullen sormi pystyssä saarnaamassa ja syyllistämässä?

Onko aito välittäminen ja auttaminen tuomitsematta mahdollista suomalaisessa työkulttuurissa?

Uskallatko sinä kysyä kaverilta, onko kaikki kunnossa, voinko auttaa, jos aistit ongelman? Vai käännätkö katseesi muualle ja ajattelet, ettei asia kuulu minulle, en voi puuttua asiaan? Onko organisaatiosi esimiehillä rohkeutta ja oikeaa osaamista nostaa tämän kaltainen kissa pöydälle ja kohdata ihminen ihmisenä? Jos esimies on aidosti kiinnostunut ja välittää ihmisistä – esimiehenä olemisen ehdoton edellytys, on mahdollista kysyä myös henkilökohtaisempia asioita. Valitettavan usein esimiestyössä kontrollointi kerran vuodessa naamioituna kehityskeskusteluun tuntuu olevan maan tapa. Kannattaisiko joskus yllättää alaiset (positiivisesti), olla kiinnostunut heistä ihmisinä ja kysyä, mitä kuuluu? Ilman kyttäyksen ilmapiiriä?

Kukaan ei ole sanonut, että esimiestyö olisi helppoa, eikä sitä tarvitse yksin tehdä. Yrityksen HR ja asiantunteva työterveyshuolto ovat tukena. Ennalta laaditut ja henkilöstölle viestityt toimintaohjeet, esim. päihdeohjelma ja varhaisen välittämisen malli haastaviin tilanteisiin luovat avoimuuden ilmapiirin. Ovatko nämä teidän organisaatiossanne kunnossa?

Voiko mahdollista ongelmaa ratkaista ennakkoon; rohkaista valitsemaan alkoholiton vaihtoehto? Onko mahdollista päästä pois perinteisistä oletuksista, että olet raskaana (nainen) tai tossun alla (mies) tai muuten vain ikävä ihminen, jos et ota alkoholia?

Muutakin voidaan tarjota kuin omenamehua! Monet ravintolat ja Alko ovat alkaneet panostaa alkoholittomiin tuotteisiin. Tätäkin vaihtoehtoa voisi miettiä ja satsata enemmän myös alkoholittomien tarjoilujen laatuun yrityksissä. Tuomitsematta myöskään niitä, jotka haluavat skoolata sillä perinteisellä vaihtoehdolla.

Terveydeksi!